Jaap Eden: het geromantiseerde levensverhaal van de eerste Nederlandse sportheld - cbvnl

Jaap Eden: het geromantiseerde levensverhaal van de eerste Nederlandse sportheld

PERSBERICHT, 17 januari 2018

 

Na 125 jaar is de internationale schaatstop dit jaar terug in Amsterdam voor het wereldkampioenschap allround. Op het Museumplein rekende Jaap Eden in januari 1893 af met de – vooral – Noorse concurrentie. Hij ontketende een immense vreugde onder alle lagen van de bevolking, van koningin tot baanveger. Dit maakte hem tot de eerste nationale sportheld in Nederland. In de jaren won hij nog twee wereldtitels op de schaats én twee op de wielerbaan. Zijn naam is al jaren verbonden aan de prijzen voor de beste sportvrouw en sportman van het jaar. Wie was Jaap Eden? Zoals Erben Wennemars – Sportman van het Jaar in 2003 – het verwoordt: “Jong en oud moet weten wie Jaap Eden was. We mogen hem niet vergeten!”

Voor de huidige generaties is Jaap Eden vaak niet meer dan een naam: van een ijsbaan, van een hal en van die sportprijzen. Voor de meesten is zijn levensverhaal onbekend. En dat terwijl het verhaal juist sterk lijkt op de levensverhalen die de laatste jaren zo in trek zijn: van sportieve roem naar totale ontreddering. Na vijf jaar van wereldtitels en kapitale verdiensten als baanwielrenner ging het bergafwaarts met de prestaties. Jaap Eden vond geen bevrediging in werk of een geregeld leven en zocht het in de drank. In 1925 overleed hij in Haarlem, 51 jaar oud. Voor een grafmonument werd een inzamelingsactie gehouden

Om de jonge -en minder jonge- sportliefhebbers bekend te maken met de twee kanten van Jaap Eden schreef historicus Daniël Rewijk een geromantiseerd levensverhaal. Hij heeft daarbij Jaap Edens zoon als hoofdpersoon opgevoerd: Japi in het boek. Het verhaal van Jaap Eden wordt door Japi gereconstrueerd in een reeks ontmoetingen met mensen die dichtbij zijn vader stonden, zoals Klaas Pander, zijn trainer; “Bob” een journalist, geënt op Leo Lauer; en een correspondentie met Gougoltz, een Zwitserse renner en Jaaps beste vriend in Parijs. Klaas Pander geeft Japi bovendien een kistje met krantenknipsels over zijn vader. Het verhaal en sommige personages zijn fictief, maar de gegevens over Jaap Eden berusten op historische bronnen.

Na de officiële opening van De Coolste Baan van Nederland op 18 januari zal het eerste exemplaar overhandigd worden aan de kleinzoon van Jaap Eden.

Jaap – Een Wondermens als Vader, door Daniel Rewijk.

Vormgeving: Paul van Elk en Niels Bruning. Uitgever: Bureau MDJ. ISBN: 978-90-828175-0-8

 

 

Jumbo
Univé
Manpower
Vattenfall
Campina
De Telegraaf
Interbest
Eurosport
Radio 538
BNR Nieuwsradio
Rijksmuseum
KNSB
KPN

Like ons!

Vind je de Coolste Baan helemaal te gek? Like dan onze Facebookpagina en ontvang de laatste updates!