Rijksmuseum opent speciaal schaatskabinet - cbvnl

Rijksmuseum opent speciaal schaatskabinet

 

Schaatslegendes Rintje Ritsma en Ard Schenk openden vandaag een speciaal schaatskabinet in het Rijksmuseum. Het schaatskabinet toont een aantal 17de eeuwse prenten en tekeningen van winterse schaatstaferelen en is sinds 30 november te bekijken in het Rijksmuseum. Het kabinet staat in teken van schaatsen en is speciaal geopend ter gelegenheid van de culturele samenwerking tussen het Rijksmuseum en De Coolste Baan van Nederland, de schaatsbaan die van 18 januari tot en met 28 februari in het Olympisch Stadion van Amsterdam komt te liggen.

 

Schaatskabinet

Het schaatskabinet laat prenten zien van beroemde schilders die het winterse ijsvermaak centraal hebben gezet. Zo zijn er werken te bezichtigen van Gerard ter Borch II, Pieter Jansz Quast en Jan van de Velde II. Het kabinet is tot en met 31 maart 2018 te bezichtigen in de zaal naast het wereldberoemde winterlandschap van Nederlandse schilder Hendrick Avercamp (1585 -1634). Dit schilderij staat centraal in de samenwerking tussen De Coolste Baan van Nederland en het Rijksmuseum.

 

Cultureel partnerschap

De samenwerking tussen het Rijksmuseum en De Coolste Baan van Nederland staat in teken van de historie van het schaatsen. Het schaatskabinet is de eerste activiteit in de culturele samenwerking. Net als hoofdsponsor KPN is het Rijksmuseum grote schaatsfan en laat het Rijksmuseum zien dat schaatsen al eeuwenlang populair is in Nederland bij zowel jong als oud, arm en rijk. “Schaatsen is typisch Nederlands en op het ijs is iedereen gelijk, net als in het Rijksmuseum”, aldus Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. Op De Coolste Baan van Nederland zal het wereldberoemde schilderij van Hendrick Avercamp een prominente plek krijgen, waardoor bezoekers letterlijk de historie van het schaatsen binnen stappen. Verder zal het partnerschap tussen het Rijksmuseum en De Coolste Baan van Nederland op unieke wijze een invulling geven aan het eerbetoon aan 125 jaar allround schaatsen. De culturele samenwerking kwam mede tot stand door samenwerking met KPN, hoofdsponsor van zowel het schaatsen als van het Rijksmuseum en beiden oer-Hollandse domeinen die passen bij KPN.

 

Een eerbetoon aan 125 jaar allround schaatsen

Exact 125 jaar geleden, op steenworp afstand van de Hendrick Avercamp in het Rijksmuseum, werd schaatslegende Jaap Eden op een uitzinnig Museumplein gekroond tot de allereerste officiële “Meester van de Wereld”, zoals dat destijds heette. In 2018 vindt na 125 jaar opnieuw het “Meesterschap der Wereld” plaats in Amsterdam, maar ditmaal in het Olympisch Stadion. Van 9 tot en met 11 maart 2018 wordt op De Coolste Baan van Nederland een eerbetoon gebracht aan de rijke historie van het allround schaatsen. “En dat belooft een spektakel te worden”, aldus toernooidirecteur Rintje Ritsma.

Jumbo
Univé
Manpower
Vattenfall
Campina
De Telegraaf
Interbest
Eurosport
Radio 538
BNR Nieuwsradio
Rijksmuseum
KNSB
KPN

Like ons!

Vind je de Coolste Baan helemaal te gek? Like dan onze Facebookpagina en ontvang de laatste updates!